Sayfalar

2 Nisan 2019 Salı

Türk Hava Yolları Kurul Mülakatı Üzerine Bir İnceleme

Tekrardan merhabalar

12 Şubat 2019 Tarihinde girdiğim kurul mülakatım, 2 Nisan 2019 Tarihinde olumlu olarak sonuçlandı.Yazıya başlamadan önce süreç takvimimi sizinle paylaşmak istiyorum zira başvurmayı düşünen adayların en çok sorduğu sorular bekleme müddetleri ve aşamalar arası süreler oluşuyor.

22.07.2018 : Online Başvuru
09.08.2018 : Dyned davet maili
15.08.2018 : Dyned
17.08.2018 : Dyned olumlu maili
05.09.2018 : DLR çalışma maili
16.10.2018 : DLR tarih seçim maili
01.11.2018 : DLR
05.11.2018 : DLR olumlu maili
07.11.2018 : CRM tarih seçim maili
14.01.2019 : CRM
15.01.2019 : CRM olumlu maili
21.01.2019 : Kurul mülakatı davet maili
12.02.2019 : Kurul mülakatı
02.04.2019 : Kurul mülakatı Olumlu maili
04.04.2019 : Class 1 elverişlidir.
05.04.2019 : THY tarafından red (hipermetrop limiti thy'nin üstünde)
15.04.2019 : İtiraz red.

Göz muayenesinde hata olduğu itirazı ile SHGM'ye başvurdum ve üçüncü kez hakem hastaneye gönderildim, gönderildiğim kişi göz ile alakalı uyuşmazlıklarda son kararı vermek üzere yetkilendirilmesine ve verdiği raporun thy limitleri içinde olmasına rağmen thy tarafından kabul edilmedim.

Sağlık sürecini şirket hekimleri hukuk ve etikten yoksun olarak sürdürmektedir, çabalarım sonucunda 2019 ilanında detaylı sağlık kriterleri yayınlandı, dilerim hekimlerin insafına kalmazsınız.

Söz konusu takvim genel yoğunluk durumuna göre uzayıp ya da kısalabiliyor, mesela benden iki hafta önce kurula girenler 10 gün içinde sonuç alırken ben neredeyse bir buçuk ay bekledim. Öte yandan, CRM sonucu için bir gün beklerken şu anda üç haftalara varan bir sonuç bekleme söz konusu.

Hemen kurul mülakatına dair tecrübelerimi aktarmaya başlayayım.

CRM, ingilizce yeterlilik ve DLR aşamalarını geçtikten sonra pilot olabileceğiniz tescillendi. Sırada ise kurul mülakatı var, aslında mülakat yerine bir görüşme hatta ve hatta sohbet bile diyebiliriz. Nedenine geçeyim hemen; Kurul mülakatı için size verilen adrese gidince istihdam görevlileri size brifing veriyorlar. Kurul'da bizlerin neleri beklediğine dair yapılan bu kısa konuşmadan aklımda kalan cümlelerden birisi de, "bu aşamaya bir mülakat olarak yaklaşırsanız içerideki ekip sizi mülakata alır ama sohbet olarak yaklaşırsanız rahat bir şekilde süreci tamamlarsınız" idi.

Kısacası sizden bekledikleri, sohbet etmek ve samimi olmanız. Asla crm gibi bir sorgulama söz konusu değil hatta zaman zaman mülakat ekibi kendi arasında gülüşüyor ya da sohbet ediyor. Sizden rahat olmanız ve ortama ayak uydurmanız bekleniyor. Mülakatın en zorlayıcı kısmı ise, neden pilotluk sorusuna vereceğiniz yanıt olacak, tıpkı crm'de olduğu gibi burada da bu sorunun altını iyi doldurmanız gerekiyor ama crm'deki resmi ve gergin ortam burada yerini sohbet havasına bırakmış oluyor. Yanıtınızı buna göre vermek daha doğrusu üslubunuzu böyle bir ortama göre ayarlamanız faydanıza olabilir.

Mülakatta özel olarak hangi soruları sorduklarını anlatmama gerek yok zira bu aşamaya kadar geldiyseniz az çok öğreneceksiniz ne sorulduğunu o yüzden zamanınızı almak istemiyorum ama korkulacak ya da havacılığın derinliklerine dair sorular gelmiyor. Sadece bana mevcut mesleğim özelinde biraz detay olabilecek bir soru geldi onu da burada paylaşmamın bir lüzumu yok, boş yere adayların gözünü korkutmak gibi olur. Eğer havacılık ile alakalı bir işte çalışıyorsanız kendi mesleğinize dair dokümanlara odaklanmak faydalı olabilir, ben mevcut işime başlarken aldığım eğitimde gördüğüm tüm derslerin dokümanlarını kurula hazırlanırken bir kez daha okumuştum. Sizi tanımanın en iyi yollarından birisi de mevcut işinize ne derece meraklı ve hakimsiniz, o yüzden bilhassa havacılık sektöründe çalışanlar kurul mülakatında bence biraz daha sıkı çalışmalı, her şey yolunda giderken kendi işinize dair sorulacak bir detay sorusu tüm seyri değiştirebilir.

Bunların dışında, Cem Kozlu'nun yazdığı Bulutların Üstüne Tırmanırken kitabını okumanız Türk Hava Yolları'nın yakın tarihini öğrenmeniz açısından faydalı olabilir. Menderes Çakıcı'nın kitaplarından Kalbimdeki Kanatlar'ı crm sürecinde okumamış olanlar okuyabilir, Havada Kalan Sorular ise havacılığa uzak sektörde ya da meslekte olan adaylar açısından paradigmaya hakimiyet açısından faydalı olabilir.

Son olarak en çok merak edilen ama en sorulamayan soruya yanıt vererek bitireyim. Torpil gerçekten de gerekmiyor. Kuruldan önce bir form yollanıyor ve o forma üç tane referans üç adet de THY çalışanı yazmanızı istiyorlar. Ben referans olarak, mevcut iş yerimde beni yetiştiren iki hocamın adını yazdım, üçüncü kişiyi yazmadın. THY'de çalışan kişiler olarak ise daha önce benimle aynı yerde çalışmış ve şimdi ikinci pilot olarak uçan iki yaşıtımın ismini yazdım. Toplamda yazdığım dört kişinin de siyasi ya da kurumsal bir baskı imkanı ve çevresi yoktu.

Sırada sağlık raporu var, onu da sıkıntısızca atlatabilirsem o tecrübemi de paylaşırım, akademi sürecine de başlayabilirsem eğitim süreci ile alakalı yazılarımla belki devam ederim.

Sabrınız için teşekkürler, bol şans.

15 Ocak 2019 Salı

Türk Hava Yolları Crm Mülakatı Üzerine Bir İnceleme

Merhabalar

14 Ocak 2019 Tarihinde girdiğim CRM mülakatı 15 Ocak 2019 tarihinde olumlu sonuçlandı. Bu yazıda sürece nasıl hazırlandığımı anlatırken kritik olduğuna inandığım bir kaç noktaya değineceğim. Son derece subjektif bir değerlendirme olan bu aşamada genel geçer bir öneri sunmam mümkün değil ama elimden geldiğince size somut örnekler sunmaya gayret edeceğim ve nihayet belki de herkes için geçerli tek öneri olan bir kaç kitap tavsiyesi ile yazımı bitireceğim. 


IELTS olumlu sonucunu alır almaz daha önceden sipariş ettiğim kitapları okumaya giriştim. Bunlar:


  • Muzaffer Çetingüç: Havacılık ve Uzay Psikolojisi 
  • Murat Terzioğlu: EKY TEZİ 
  • Özlem Munise Kaynak: EKY ve ikna edicilik tezi 
  • Peter Hartley: Kişilerarası İletişim
  • Serhat Ulağlı: Kişilerarası İletişim
  • Zeynep Cihangir Çankaya: Kişilerarası İletişimde Dinleme Becerisi.
tezleri e devlet hesabınızdaki yök tarama kısmından bulabilirsiniz

Halihazırda havacılık sektöründe çalıştığım için Menderes Çakıcı ve Cem Kozlu'nun kitaplarını listemin en sonuna koymuştum zaman kalırsa okuyacaktım ama maalesef zaman kalmadı. Havacılık sektöründe çalışmayanlar için Menderes Çakıcı'nın kitapları ile başlamak genel bir farkındalık ve paradigmaya hakimiyet bakımından faydalı olabilir ama bu listedeki ilk üç kitap kesinlikle okunmalı diye düşünüyorum.

Gelelim mülakat gününe, mülakatı sabah kolay ulaşım olması açısından 10'a almıştım, eşim işe giderken beni THY kampüsüne bıraktı ve dyned'e girdiğimiz binaya doğru yol aldım. Girişte kendimi tanıttım ve bekleme odasına geçmem söylendi. Saat 9.20'de bekleme odasına geçtim ve durumsal farkındalık için etrafımı incelemeye başladığım esnada bir hanımefendi geldi ve başka bir adayın ismini bana bakarak söyledi, salonda benden başkası olmadığı için, hayır o ben değilim dedim. Benim ismimi sordu ve bana tamam siz ikinci adayımızsınız dedi ve gitti. Birkaç dakika sonra başka bir hanımefendi geldi ve benden önceki adayın gelmediğini istersem beni daha erken alabileceklerini belirtti. Ben de kabul ettim ve üzerimdeki telefon ile cüzdanı küçük dolaplara kilitleyip hanımefendinin peşinden odaya girdim. Oda yaklaşık 8-10 metre karelik, dışarısı ile penceresi olmayan küçük bir oda idi. Odayı boydan boya kaplayan masanın ucuna karşılıklı olarak az önce konuştuğum iki hanımefendi oturdu ve beni de masanın diğer ucuna buyur ettiler ve mülakat başladı.

Önlerinde benim formumun çıktısı vardı, yaklaşık üç sayfa yazmıştım ve el yazım çok da güzel değildir hatta ben bile okurken zaman zaman zorlanmıştım çalışma aşamasında 😄 Kısaca kendini tanıt dediler, formdaki sıraya göre önce kendimden, eşimden ve çocuğumdan sonra da anne, baba ve kardeşimden bahsettim. Eğitim hayatımı bir kaç cümle ile anlattım. Bu kadar yıl Ankara'da yaşayıp neden, İstanbul'a geldiniz diye soruldu. Nedenlerimi sıraladım, daha sonra pilotluk fikri kafanızda nasıl oluştu sorusu geldi, bir kaç yıl öncesine kadar kokpit uçuşu yaptığımızdan ve orada karar verdiğimi anlattım. Bir de burada Muzaffer Hoca'nın kitabında başlardaki uçma motivasyonu bölümündeki birkaç anekdota gönderme yaptım. Daha fazla soru gelmedi, parası için mi yapıyorsunuz ya da otobüs kaptanlığından farkı nedir gibi sorular gelmedi.

Mülakat yaklaşık 10. dakikadan sonra iyice sohbet havasına büründü, açıkçası olumsuz özellik sorusuna gelene kadar ne konuştuğumuzu dahi hatırlamıyorum çünkü bariz bir sorgulama hissetmedim. Olumsuz özellik sorusunda biraz zorladılar zira klasik özelliği söylemiştim ;) başka bir örnek istediler, özel olan iki farklı özellik saydım peki bunlar için ne yaptınız dediler. Ne yaptığımı anlattım ve bu bahis de kapandı. Bir diğer sıkıştırılan nokta ise, iki farklı dil öğrenmek istiyordum ve bu sorgulandı, çift anadal yaptığım için bir koltuğa iki karpuz mu sığdırmak istiyorsunuz tekrardan dediler, ben de çift anadal yapmamdaki zaruri gerekçeyi altını çok iyi doldurduğumu düşünerek ve örnek vererek anlattım. Bu konu da kapandı. Daha sonra iş yerimde tartıştığım bir duruma örnek istediler, ben de açıkçası asabi bir imaj çizmemek için bana ses yükseltilen bir durumu anlattım, başka bir örnek istediler yine benzer bir örnek verince, size hep bağırırlar mı ? Siz hiç birine kızmaz mısınız? Sorusu gelince açıkçası biraz fazla abarttığımı anladım, ılımlı olmaktan ziyade silik imajı vermiştim ama verdiğim başkaca iki örnekle durumu toparladığımı düşünüyorum daha sonra asabi bir kaptanla kokpitte uçsanız ne yapardınız sorusu geldi, ben de havada iletişimi kesinlikle koparmadan, çatışma yönetimini sağlarım indikten sonra da olayın gelişimine ve vahametine göre rapor ederim yanıtını verdim. Son olarak risk ve tehlike ayrımı soruldu, örnek üzerinden gittim ve daha sonra üçüncü havalimanı ile alakalı mesleğim özelinde soru sordular.. Teknik soru gelmedi, durumsal farkındalık gelmedi. Okuduğum kitaplar hiç sorulmadı, sorgulanmadı.

Sonucum ise feedbacksiz olumlu olarak geldi.

Şimdi yorumlara ve naçizane önerilere değinmek istiyorum.  Size ilk önerim, en bildiğiniz konu hakkında üç dakikalık bir konuşma hazırlayın ve bu konuşmayı yaparken kendinizi cep telefonu ile kaydedin ve daha sonra izleyin. Bu konuşmayı bir yabancı olarak youtube'da bulsanız izler misiniz? Eğer bu şekilde objektif olamıyorsanız konuşmanızı:

  1. ailenizden birine, 
  2. bir meslektaşınıza veya konudan anlayan bir yakınınıza  
  3. bir de mümkünse meslekten yani konudan anlamayan birine 

gönderin. Onların feedbacklerini dinleyin. Sizi en iyi siz ve onlar değerlendirecektir. Crm tamamen sözel iletişime dayandığı için kendinizi ifade etmek çok önemli ve bunu iyi biçimde yapıyorsanız işin yüzde 51'i tamam demektir. Geriye sizin donanımınız ve hazırlanmanız kalıyor.

Mülakat ekibinin, sosyal bilimlerin kallavi bir alanında hatta çoğunlukla interdisipliner alanda faaliyet yürüten bir bilim dalı olan psikolojinin üstatları olduğunu unutmayın. Mesela sınavdan bir gün önce kendi eğitim geçmişimden bahsederken akademik bir tanım yapmaya çalıştım ve eşim hemen beni durdurdu. Eğer karşılarında iddialı terim ve tanımlarla dolu cümle kurarsanız bunları sorgulama ihtimalleri var. Siz bu sorgulamaya cevap verebilseniz dahi o sorgulama size zaten yapılmıştır.

Listedeki ilk üç kitabı kesinlikle okumanızı öneririm, özellikle muzaffer hoca'nın kitabının boyutu sizi ürkütmesin, kitap oldukça akıcı ve çok sayıda anekdot içeriyor, gayet de rahat okunuyor. Okuma alışkanlığı olmayan arkadaşların dahi zorlanacağını düşünmüyorum. İletişim süreci ile alakalı kendini geliştirmek ve farkındalıklarını arttırmak isteyen arkadaşlar da diğer önerdiğim üç kitabı okuyabilir. Özellikle Serhat Ulağlı'nın derlediği kitap yerli akademisyenlerin makalelerinden oluşuyor ve birçok konuya değiniyor. NLP ya da transaksiyonel analiz ya da popüler kişisel gelişim kitaplarını okusanız bile forma yazmayın ya da mülakatta bahsetmeyin ters tepebilir.

Forumdaki tüm izlenimleri okumaya çalışın, olumsuz olanları görüp moralim bozuluyor ya da tedirgin oluyorum diye okumamazlık etmeyin aksine bunların üzerinde daha çok durun ki onlardan ders çıkarabilesiniz.

Süreci elimden geldiğince somut bir biçimde anlatmaya çalıştım, dilerim meraklı arkadaşların işi görülür, herkese bol şans ve süreçlerinde başarılar.